Saulin tuloon on aikaa enään 10 päivää, jännittää...

Miltei heti, kun olimme saaneet tiedon siilikasvattajalta, että saamme siilin alkoi kodissamme valmistautuminen uuteen tulokkaaseen. Ensimmäiseksi aloimme etsiä siilille sopivaa asumusta. Siileille minimi asumustila olisi 2 m2, eli jos asumuksen rakentaa kokonaan lattialle tilaa pitää varata reilusti. Toinen ja selvästi parempi vaihtoehto on ns. siilikaappi, johon mekin päädyimme. Ainoa kriteeri tässä kaappi/hylly ratkaisussa on tietenkin lasitettu ovi. Kiertelimme tyttöystävän kanssa Oulun vähäiset kirpputorit ja yritimme löytää halvalla kaapin tai jonkinlaisen hyllyn pienokaiselle. Todellakaan rahaa ei kannata kamalasti sijoittaa kaappiin, koska mitä suuremmalla todennäköisyydellä sitä pitää purkaa, tai muokata reilulla kädellä. Pitkän etsinnän jälkeen löysimme kirpputorilta vanhan stereokaapin, johon kuului myös "lisäpöytähylly" (en tiedä sen oikeaa nimeä). Tämän jälkeen kaapin hyllyistä leikattiin palat kulmista pois ja rakennettiin loivat rampit alhaalta ylös siilille, että kävely tilaa tulisi riittävästi. Päällystyin levyt vahakankaalla hygienia syistä, koska hyvin harva siili oppii käyttämään hiekkalaatikkoa tarpeilleen, niin hyllyjä ja lattiaa joutuu siivoamaan melkoisesti. Tein myös stereokaappiin ja lisäpöytä tasoon reijät, jotta siili pääsee myös lisäpöydän kaappiin, joka oli lasitettu. Ylijäävästä turhasta puutavarasta rakensin pienen aitauksen, johon siili pääsee kaapista, jotta kävelytilaa olisi ainakin tarpeeksi.

 

Saulin ruoat tilasin petshop verkkokaupasta. Niihinkin saa varata rahaa useamman euron.

Siilit pitävät lämpimästä ja pehmeästä nukkumapaikasta, tämän takia ostimme reilusti fleece kangasta josta tyttöystävä ompeli pieniä pussukoita Saulille. Näihin pussukoihin olemme yrittäneet tartuttaa omaa hajuamme, että Sauli tutustuisi meihin hajun kautta nopeammin, eikä aristelisi meitä kovin pitkään alussa.

Näitä pieniä hankintoja tehdessä on tullut selväksi, että kyllä lemmikkiin saa rahaa laitettua.Itse siili maksaa 250-400€, ostamani ruoat maksoi 60€, kaappi kirpputorilta 50€, juoksupyörä tilaustyönä 50€, ja vielä on ostamatta erilaisia ruoka-astioita sekä leluja. Mutta olen täysin varma että jokainen euro tulee Saulin mukana takaisin moninkertaisena.

Euroja voi säästää kasvattamalla itse erilaisia matoja ja sirkkoja, mutta meillä ei ole taitoa eikä halua sellaiseen. Toinen säästövinkki on tehdä itse siilin juoksupyörä (ohjeet löytyvät siiliyhdistyksen sivuilta), mutta ilman oikeita työvälineitä sekin olisi ollut liian työläistä.